Lăsați copiii să zboare

Copiii nu ar trebui lăsați să greșească, după cum o știu doar părinții care și-au pierdut copiii… Oare câte miliarde de greșeli ale părinților, bunicilor și străbunicilor vor evita să le facă copiii dacă și-ar dori să producă și cel mai banal telefon celular? Sau nu e același lucru și în cazul greșelilor și experienței cotidiene? Mă simt muuult mai confortabil așezându-ma pe scaunul dentar al fiului unor medici stomatologi deoarece sunt convins ca aceștia au insistat ca odrasla să nu le repete greșelile. Și da, multe mai sunt…

→ Read more...

04 November 2019 · Florin Chitiul · 0 Comments

Ghinita Tanase Emil

Ne Vedem în Paradis !

(21 martie 1937 - 3 Iunie 2019)

Ghiniță Emil Tanasă Ioan

Provenind dintr-o familie mic burgheză, fiul lui Gheorghe, de profesie inginer agronom și al Anei, Ghiniță Emil s-a născut în data de 21 martie 1937 în orașul Beiuș, județul Bihor.

În anul 1956 cu ocazia revoluției din Ungaria, a luat poziție alături de revoluționari pentru a o promova și în România, fiind în consecință acuzat de uneltire împotriva regimului comunist. A fost astfel condamnat la 4 ani de detenție din care a executat 2 ani. In închisoare se întâlnește cu deținutul Sel Iuliu condamnat pentru activitatea sa în organizația Martorii lui Iehova, care îi depune o mărturie temeinică. După executarea celor 2 ani de detenție, fiind fascinat de învățăturile biblice, Emil Ghiniță ia legătura cu grupul religios al Martorilor lui Iehova din Oradea (clandestin la acea vreme), iar în 23 august 1963 s-a botezat în Crișul Repede, Oradea.

         Se căsătorește apoi cu Veronica, iar în urma acestei uniuni i se nasc 2 copii, Dan și Veronica.

→ Read more...

04 June 2019 · 0 Comments

Dumnezeul Atotputernic vs dumnezeii adjuncți

        Potrivit cronologiei biblice, in 4026 î.e.n. are loc crearea lui Adam, 2370 î.e.n. Potopul, 1943 î.e.n. Legământul cu Avraam, 1513 î.e.n. Exodul din Egipt, 33 e.n., 16 Nisan Isus este înviat, ≈ 96 e.n. Apostolul Ioan scrie ultima carte biblica, Apocalipsa.

→ Read more...

18 March 2019

Predestinarea

Oamenii la vârsta de 10 ani vorbesc copilării, după alți 10 ani emit filosofii de viata si religioase din postura unor zei, derapări ale exaltării vârstei, iar la 80 de ani propovăduiesc concepte, aforisme si precepte calitativ ușor superioare celor anterioare, dacă nu cumva sunt deja schizoide. Asadar, nu voi citi emanațiile oamenilor inafara titlului informativ, a faptului divers sau chiar a bârfei de șanț.

→ Read more...

11 November 2018

Naufragiu

         Avem noi multe libertăți, unele dobândite, altele însușite din mers, confiscate și în sfârșit, libertatea adevărului; liber la naufragiu însă? Slabe perspective :). Privită din mormânt, nașterea e lansarea la apa a viitorilor naufragiați. Privită dincolo de el, nașterea a cadoul suprem care depășește orice forma geometrica extrapolata si atribuită furtunilor vieții (vezi triunghiul Bermudelor, etc). Adam si nevasta au avut suficient liber arbitru pentru a ne destina si predestina morții. Părinți iresponsabili, ca multi alții de mai târziu… Nici unii nici alții nu au scuze. Liberul arbitru însă nu conferă libertate totală. Libertatea fiilor lui Dumnezeu nu este aceea de a se arunca pe ferestră. Sa nu confundăm deci liberul arbitru cu libertatea. Libertatea este ceva independent de noi, este un statut, o axiomă chiar. Libertatea relativa (pentru ca libertatea absoluta pentru oameni nu exista) este de sorginte divina, iar viata este un cadou de care nu dispunem discreționar (la care se adaugă o infinitate de lucruri pe care nu le cunoastem).

21 October 2018

Credinta

         Ce este credința? Dacă fiecare ne-am lua libertatea de a da definiții, cum ar fi în cazul de fata definirea credintei, noțiunea de autoritate informațională nu mai exista și fiecare poate crede ce vrea, ca tot credincios se numește… iar cel necredincios, tot credincios se numește si el, pentru ca și el crede în necredinciosia lui…

→ Read more...

19 October 2018

Cinstea - Poate fi ea dobandita?

Printr-o suita de experiente pozitive si negative, am ajuns la următoarea concluzie:

Nu mai cred în cinstea dobândită. Cu cinstea oamenii se nasc! Cinstea nu este o haina subțire de vara pe care sa o schimbi la comanda sau din necesitate…

13 May 2018 · 0 Comments

Memoria colectiva

Nu există o diferență fundamentală intre dorința copiilor și a adulților de a intra în memoria colectivă. Nu este clar dacă o asemenea aspirație este sau nu sănătoasa… Problematica unei atari dorințe survine atunci când nu există un fond real care sa o justifice.

Forțarea în acest caz a publicității cu orice preț, cu mijloace care astăzi sunt la indemna oricui are timp și bani de investit, ca sa nu zic de pierdut, fiecare dorind sa devină vedetă, după cum în adevăr în particular și este, aduce din păcate și induce pseudovaloarea. Astfel, intrarea în ‚memoria colectivă’ devine un scop în sine în loc sa fie o consecință…

01 May 2018 · 5 Comments

Visuri împrumutate

Câți dintre noi nu se cred unici, după cum și suntem? Câți însă dintre noi cred că visurile lor sunt atât de personale, atât de originale, încât le aparțin și dețin copyright asupra lor? Da, mulți dintre noi. Arareori însă visurile noastre ne aparțin, asta dacă nu cumva visăm să întindem un cablu pe sub ocean…

→ Read more...

24 April 2018

Speranta

Speranta este combustibilul care transcende visele in cotidian. Reprezinta o punte intre realitate si fantastic. Uneori fantasticul poate fi apropiat, alteori el ramane la fel de indepartat pe toate durata vietii unui om, oricate punti ar construi speranta spre acesta. Speranta in a fi mai frumos, mai bun, mai iubit, mai iubitor, poate reprezenta o punte spre un fantastic intangibil.

24 April 2018 · 0 Comments

Mielul de Paști sau abținerea de la carne

A nu se confunda cu mielul Pascal, care este încărcat de simbolisme.

Este adevărat însă că altora le-a trebuit ceva timp sa înțeleagă faptul că este un mit necesitatea omului de a-și procura proteine din carne, ba mau mult, carnea ar putea fi chiar otrăvitoare… Dar nu dezbatem aici subiectul. Copiii care beneficiază nu doar de îndrumare teoretică, dar și de un exemplu practic în familie, sunt realmente favorizați. Povestea cărnii este o religie de la care, ca să te convertești, este necesară flexibilitate, inteligență practică, puțină voință dar cel mai important o asociere potrivită. Toți cei de la masă au mâncat cârnaț… s-a-întâmplat așadar că am recidivat… But I am clean now :)

→ Read more...

24 April 2018

Lumea lui Satan sau a lui Dumnezeu?

Este foarte important sa ne cenzuram modul de gândire și de exprimare. Adevărurile pot fi spuse în mai multe maniere, unele cu tact mai mult sau mai puțin variabil. Un adevăr exprimat in mod provocator, necizelat cu accente extremiste, risca sa nu aibă valoare de adevăr datorita impactului negativ asupra interlocutorului sau audientei. Când emitem propoziții cu valoare de adevăr trebuie sa fie pozitive în mod direct proporțional cu adevărul ce le conțin.

→ Read more...

24 April 2018 · 0 Comments

Fericirea - cum ar putea fi atinsa?Rezumat Treziti-va Nr. 1, 2018

24 April 2018 · 0 Comments

Despre Laudă

Ma laud cu luna de pe cer ca sa nu încep sa ma laud cu pământul și apoi cu ţara, județul și mai apoi cu cartierul Ferentari, sau ca m-a făcut mama oltean… sau băiat ori poate fată 🤔… Cu luna-i simplu: nimeni nu-i poate determina forma și mărimea și nimeni dimprejur nu prea are merite pentru frumusețea ei.

→ Read more...

24 April 2018 · 0 Comments

De la lucrurile realmente mari, la varză

Sunt multe persoane de spirit care alocă timp și efort substanțiale pentru studierea quark-urilor, de la progresii de toate genurile pana la contrapunct. Mari lucruri… poate nu chiar atât de mari ca aflarea scopul existentei omului pe tera, dar se apropie în importanță. Toate acestea cunoștințe grandioase sunt tangibile pentru unii, fără a sari peste etapa plămădirii sarmalelor.

→ Read more...

24 April 2018 · 1 Comment
  • de către Florin Chitiul