Aranjare, Cosmetizare, Imprimare Partitura - Score (Staf) in Samplitude

Docking - Undocking

Samplitude 12 Pro are obiceiul ca vrand sa te ajute face doking, adica magentizeaqza paginile pe orice parte a editorului, stanga, dreapta, sus, jos. Nu e rau dar uneori deranjeaza. in orice caz daca foaie de lucru ti s-a lipid de o margine sau alta, ea se poate dezlipi prin tragerea ei pe suprafata centrala de lucru. Meniul foii andocate este insa mai subtire si uneori esti tentat sa il neglijezi:


Pregatirea trakurilor

  • Se aranjeaza numarul de trackuri si pozitia lor exact asa cum ne dorim aparitia lor pe portativ. Se elimina ce nu e interesant.
  • Daca dorim putem comina doua sau mai multe tracuri printr-o functie numita midi bouncing.
    • Selectam trakurile pe care vrem sa le combinam precum si range-ul (pentru ca am dori poate doar o anumita zona sa o combinam, sau toat tracul).
      • Daca vrei intreag range-ul, daica toata melodia de la capat la capat sa fie marcata dai doua clickuri pe zona de marcare, iar daca nu exista alte markere, se va marca melodia de la capat la capat:
      • DAca vrei doar o zona sa o marchezi atunci pui prima data 2 markeri (shift+ 1~9) ca sa faci apoi selectarea range-ului perfect intre 2 puncte bine definite, nu la intamplare cu mousul:

MIDI Editor

  • Midi Editor-ul se deschide in 3 modalitati:
    1. Dublu click pe un obiect MIDI
    2. Selectarea unui obiect MIDI - Meniu - Object - MIDI Editor
    3. Meniu - View - Manager Docker - MIDI EDITOR (de pe Docker)
      • In toate cazuri e posibil ca editorul sa fie legat de Manager Docker, dar el poate fi dezlegat de acolo sau pus acolo prin luarea cu mousul a tabului si ridicarea pe desktoup la intamplare.

in MIDI Editor se afla Score Editor. Aici se vad si aranjeaza partitura. Score editorul se poate porni din doua pictograme:

  • Score editor Linear: unde partutura merge liniar intr-o singura directie de citire
  • Score Editor Page Mode: partitura este aranjata in pagina. Zoom-ul se face prin shift+scroll

New atrage atentia Meniul pe care trbuie sa il studiezi prin punerea mousului peste peste el:
Aranjarea efectiva a portativul;ui se va face din Prorpieties:

  1. Se stabileste numerul de portative din Number of staves
  2. Split point - care poate fi setat si cu roll-ul mouslui. Se poate pune si la C3 iar dupa ai a manual , daca nmu esti in graba se pot face corecturile pe partitura sa arunci din unele note din portativul de sus in partea de jos si invers
  3. Quantizarea generala cu care se citeste intraga partitura. Quantizarea nu influenteaza lungimea notelor ci existenta pauzelor in partitura.
  4. Gama se stabileste din
  5. Se stabileste cheia din Clef, si eventual ridicarea sau coborarea la octava pe fiecare portativ, uneori foarte necesara

Editorul MIDI in modul Pagina ne da posibilitatea sa quantizam partitura pentru a arata mai bine. Cuantizarea se face nedestructibil in 2 sensuri:

  • Nu influenteaza MIDI-ul in nici un fel
  • Nu deterioreaza partitura deaorece quantizarea este reversibila.

Quantizarea efectiva:

  • Se marcheaza intrega partitura (ctrl+a) sau o masura, sau cateva nota dintr-o masura si se alege valoarea cu care sa se cuantizeze:
  • Qunatizarea nu modifica valoarea notelor ci doar elimina spatiile repsectiv pauzele dintre note (Asta ramen nesigur, trebuie reconfirmat. Mie mis e pare ca e distructiva povestea):

Qunatizare cu Saisprezecime sau cu patrime are acelasi rezultat, adica nu modifica deloc notatia:

Cuantizarea cu doime:

Quantizare cu nota intreaga:

Cheia - Gama

Selectam cheia, gama:

Se va tine cont ca instrumentistii nu vor putea canta asa cum iti doresti, de exemplu a alege gama Mibm unde sunt toti cei 6 bemoli selectati, s-ar putea sa fie un impediment serios in interpretarea unui instrumnetist. Fiecare instrumentist are game preferate. Mai degraba se poate obta pentru Fm sau pentru Dm. Daca e posibil, e bine sunat sau scris email instrumentistilor pentru punere de acord.

Titlul

Titlul partiturii este dat de portativul, repsectiv, trackul pe care esti.
Daca ai alte denumiri pe celalalte trackuri si clikezi pe alte portative, se va schimba si numele.
Pentru a nu avea porbleme dupa imprimare, e bine sa schimbi numele tutuoror obiecterlor audio, dreapta click pe obeict - Obiect Editor - undeva in partea dreapta sus este denumirea obiectului

Enharmonic

Se refera la modaliatatea de a scrie o nota in modalitati diferite, dara care sa aiab aceeasi valoare, intonatie (Dob = Si, Do# = Reb, etc)
Se citeste Astfel: http://www.thefreedictionary.com/enharmonic

Enharmonic este o funcite ce schimba aparenta scrisa a notei si se obtine prin acest buton:

Zoom

Zoom-ul se realizeaza prin Shift+Scroll

Play

PLay se face de la masura dorita, apasand Shift si apoi click la inceputul masurii dorite

Schimbarea valorii notei

Valoarea notei nu se va putea schimba in acest mod de pagina in mod grafic, prin miscarea mousul pe nota, ceea ce e un lucru bun, ci prin modificarea valorii efective din MIDI events List . Valoarea notei poate fi modificata prin scrol

Score Size

Marirea sau micsorarea fonturilor pentru asezarea mai bine in pagina, sa nu apara pe un sfert de pagina sau doar pe un rand de pagina, etc de aici:
Score Size Scaling = se scrie un porcentaj. DIntr-un bug cred ca, ajustarea marimii se va face doar dupa ce in prealabil este 100% sau alta valoare dupa care este ajsutata la valoarea dorita, 90% sau asa. Vei opserva pe loc ca se rearanjeaza partitura. Orice modificare insa lapartitura o va aduce la starea initiala. De aceea aceasta functie va fi accesata chiar iante de imprimare.

Printing

Imprimarea se va face imediat dupa ce ai facut setarea de Score resize, ca sa se potriveasca bine pe ultima pagina, sau daca se constata ca e prea relaxata notatia sau prea multe foi.

  • Dreapta click - Score - Print Score, sau
  • Meniul (Partiturii) - Score - Print score
  • Se alege deviceul de imprimare, nu o imprimanta ci Microsoft XPS Document Writer
  • Se converteste documentul XPS in pdf online aici: Pdf Converter Online
  • (external edit)