Ca este o criza a forței de munca în România o știm. Nu știam însă ca ar fi și o criza a bunului simt care nu costa bani și este la îndemâna oricui. A-ți lua pauza unilateral la locul de munca de un telefon sau Facebook, etc e boala veche a Românului și o înțeleg, dar nu înseamnă ca o aprob.

Preturile Dedeman includ și serviciile lui ??????? căruia fisa postului, conștiință si bunul simt nu ii permit sa ajute o doamna de 80 de ani sa încarce pe carucior 3 saci de ciment de 25 de kg care se aflau lângă casa de marcat. Astfel 3 angajați dintre care 2 casierițe au asistat la neputința sistemului: clientul de 80 de ani nu putea fi servit de Dedeman. Al patrulea angajat, in jurul vârstei de 25 de ani a adus lumina: Dedeman este in regim de autoservire si clientul, indiferent de vârstă, trebuie sa își încarce marfa sau sa apelez la alte magazine de profil.

Asadar am întrebat casierița care incasa bunurile doamnei dacă nu este cineva în jur care sa clienta cu încărcarea a 3 saci de ciment. Nu am inteles raspunsul, fie era vag, fie incert fie nu a existat. Astfel am mers eu în căutarea unui angajat. L-am găsit, m-a însoțit serviabil, nu a ripostat ca fisa postului ii interzice ajutarea copiilor, femeilor sau a bătrânilor. Am ajuns însă prea târziu, doamna își încarcerase jenant și inestetic sacii de ciment.

Indignat de ciudățenia comportamentala și neputința angajaților îl întreb pe Jelnean “De ce ai lăsat o femeie de 80 de ani sa își încarce in fata ta marfa si nu a luat masuri?”. Am dezvoltat ca am lăsat zeci de mii de Euro în Dedeman, ca direct i-am asigurat traiul și ca o mica “pauza unilaterala” de la îndatoririle fisei postului iar fi adus cinste lui si firmei. Urzicat, angajatului Jelnean si-a ascuns cu mana legitimatia pentru a nu-i sti numele si a protestat ca de ce nu i-am acordat cinstea cuvenita și nu m-am adresat acestuia prin “domnia voastră”, ca nu suntem prieteni sa îl tutuiesc. I-am replicat ca respectul se câștigă, nu se impune. La 50 de ani de viata dacă tutuiesc pe cineva de o vârstă sau mai tânăr nu înseamnă ca îl disprețuiesc. In uzanțele moderne “domnia voastră” este tot mai mult înlocuit cu “Excelenta voastră”, după caz. Evident nu aceasta era deranjul domnului Jelnean ci situatia jenanta pe care a ocazionato prin lipsa de reacție. Apoi am încercat sa organizez ad-hoc un interviu și sa discutam filmat incidentul, la cald. La vederea telefonului a fugit domnul Jelnean ca Dracu de tămâie, iar eu am ieșit afara după el sa discutam în privat nu în fata clienților ci în fata camerei, pentru a nu lăsa loc înfloriturilor, ce s-a întâmplat și cum pot fi prevenite astfel de incidente rușinoase. Interviul eșuat îl puteți urmari mai jos:

Rugam pe doamna ????????? sa uploadeze imaginile camerei de supraveghere pentru a vedea la rece ce s-a intamplat acolo cu adevărat la cald.

Enter your comment:
  __  __   __ __   __    ___    ____
 / / / /  / // /  / /   / _ |  / __/
/ /_/ /  / _  /  / /__ / __ | _\ \  
\____/  /_//_/  /____//_/ |_|/___/
 
  • by Florin Chitiul