Pe ce se bazează speranţa voastră, pe ştiinţa sau pe Biblie?

Se exclud ele reciproc?

Reprezintă soluţiile ştiinţei o alternativă la soluţiile Bibliei?

Majoritatea oamenilor de astăzi consideră că toate problemele omenirii vor fi soluţionate, cu timpul, prin intermediul ştiinţei, de către savanţi. Însă istoria a demonstrat că uneori oamenii de ştiinţa poate face erori de apreciere.

Cartea Experţii se pronunţă îi atribuie lui John Langdon-Davies, jurnalist britanic şi membru al Institutului Regal de Antropologie, următoarea prezicere din 1936: “Dacă vrem să începem să înţelegem cum va fi viaţa în 1960, trebuie să înţelegem că hrana, îmbrăcămintea şi locuinţele vor costa o nimica toată”.

Sunt multe aşteptări care nu s-au realizat şi putem enumera câteva. De exemplu:

— se aştepta ca în anii ’60 să se găsească un remediu pentru cancer.

— în anii ‘50 preşedintele unei mari companii americane de automobile a prezis că în 1975 automobilele vor fi echipate cu dispozitive de teleghidare de la mare distanţă.

— s-a mai prezis de asemenea că deşerturile ar putea fi transformate prin cultivarea unor alge microscopice “ale căror reproducere rapidă … şi conţinutului excepţional de bogat în proteine (peste75 %) ar permite creşterea cu uşurinţă a populaţiei.

S-au făcut atâtea preziceri ne realizate şi au fost atâtea aşteptări neîmplinite încât oamenii zilelor noastre nu mai cred orbeşte în prezicerile oamenilor de știință.

Fontain, editor al cotidianului Le monde, s-a exprimat recent: “Credinţa oamenilor în progres prin intermediul ştiinţei, a fost zdruncinată spre sfârşitul anilor 60, şi continuă să scadă.

Unii savanţi pretind că ştiinţa deţine soluţia pentru înlăturarea morţii şi că stă în puterea lor dobândirea vieţii veşnice. De fapt studierea îmbătrânirii şi a problemelor legate de îmbătrânire a devenit o serioasă ştiinţă. Savanţi cu reputaţie cred că sunt pe cale să descopere cauza îmbătrânirii. Unii cred că ea este programată în gene. Alţii cred că acumularea de boli dăunătoare metabolismului ar fi cauza.. Alţii o atribuie hormonilor sau sistemului imunitar. Savanţii cred că această cauză, oricare ar fi ea, poate fi identificată şi izolată.

În cursa pentru dobândirea vieţii veşnice, linia dintre ştiinţă şi ştiinţifico-fantastic a devenit din ce în ce mai greu de distins.

Clonarea este un exemplu. Ideea este de a reproduce o copie identică a unui corp uman prin manipulare genetică. Apoi, dacă un organ al corpului original se îmbolnăveşte, el se poate lua de la clonă şi înlocui asemenea unei piese stricate la o maşină. Unii savanţi cred că teoretic nu există limite în ceea ce priveşte clonarea.

Criogenia este un alt exemplu. Când o persoană este pe moarte din cauza unei boli pentru care nu este vindecare, explică un om de ştiinţă, ea poate fi îngheţată un timp, până se va găsi un tratament eficient pentru boala pe care o are. Apoi, ea poate fi dezgheţată reanimată, i se aplică tratamentul şi îşi poate continua fericită viaţa mai departe.

Putem cita chiar unele declaraţii ale unor savanţi în legătură cu această problemă: “Noi vom elimina problema îmbătrânirii complet, astfel că accidentele vor rămâne singura cauză a morţii” declară Augustus Kinzel preşedintele unui institut de cercetări biologice. Robert Ettinger scrie în lucrarea sa intitulată Perspectiva nemuririi: ”Nemurirea (în sensul de viaţă pe timp indefinit) este realizabilă din punct de vedere tehnic, nu doar pentru descendenţii noştri dar şi pentru noi înşine”.

Însă se ridică o întrebare: judecând în mod realist, suntem noi mai aproape de a învinge moartea decât au fost milioanele de oameni care au murit înaintea noastră? Biblia ne încurajează să ne încredem în Iehova, şi nu în oameni.(Psalmul 118:8) Însă numai o minoritate manifestă o încredere autentică în Dumnezeu asemenea regelui David.(Psalmul 31:14)

Prin urmare, ce poate furniza soluţii reale problemelor noastre prezente şi viitoare: Ştiinţa sau Biblia? Ce părere aveţi? Există o bază solidă pentru a ne pune speranţele în ştiinţă? Dar ce se poate spune despre Biblie? Ne oferă ea o speranţă sigură de viitor?

Să analizăm întâi mai îndeaproape, ce este ştiinţa şi ce ne poate ea oferi? Știința constituie ansamblu sistematic de cunoştinţe despre natură, societate şi gândire; sau ansamblu de cunoştinţe dintr-un anumit domeniu.

Multe realizări ştiinţifice sunt incontestabile şi lăudabile. Pentru unii, multe invenţii moderne au avut ca rezultat eliminarea muncilor plictisitoare şi consumatoare de timp. Gândiţi-vă la avantajele pe care le aduc unele invenţii cum ar fi telefonul (comunicaţii), automobilul (deplasare), avionul (transport), calculatorul (informaţii, calcule rapide).

Cu toate acestea ştiinţa şi tehnologia sunt limitate şi deseori cauzează probleme grave. Aici intervine factorul “om”. Omul este de o natură rea şi imperfectă. Realizările ştiinţei şi succesele tehnologiei sunt obturate din cauza stării avansate de degradare în care ajuns omul modern.

— Mulţi sunt de părere că viaţa particulară le-a fost invadată prin utilizarea calculatoarelor.

— Alţii cred că tehnologia avansată le va perturba într-o măsură foarte mare viaţa de fiecare zi. De exemplu, Gaby, o fată de 13 ani din Germania declară că “peste tot casele nu vor mai avea copaci sau flori”. Sussanne, din aceiaşi ţară, îşi imaginează oamenii trăind sub un glob de sticlă pentru a se feri de poluare. Pentru Selcuk, un tânăr de origine turcă “o lume complet electronizată” va cauza o rată mare a şomajului. “Oricum, nu sunt prea multe locuri de muncă” spune el. O femeie de 60 de ani din Brazilia pe nume Selma merge atât de departe încât spune că: “Computerele vor lua locul lui Dumnezeu”

— În fiecare an, sute de mii de persoane mor în întreaga lume în accidentele de automobil iar milioane sunt răniţi.

— Oamenii de ştiinţă au produs daune mediului înconjutător şi echilibrului său ecologic. Nenumăratele experimente nucleare au poluat pământul, apa şi aerul planetei noastre. Cuvinte precum “ploaie acidă”, “efect de seră”, şi “defrişare”, oglindesc eşecul ştiinţei. Efectele poluării asupra sănătăţii omului este o problemă majoră.

“De la o generaţie la alta sistemul imunitar al oamenilor devine din ce în ce mai slăbit pe măsura ce poluarea ia amploare”, afirmă Dr. Jean Monro, un specialist alergolog britanic de la spitalul de Alergie si Medicină a mediului Breakspear. Sunt de asemenea citaţi ca factori determinanţi: murdărirea mediului înconjurător, alăptarea precară a sugarilor, tratarea chimica a alimentelor si a apei si utilizarea abuziva a medicamentelor. Acești factori generează boli începând cu astma si mergând până la cancer. După cum raportează The Times of London, se estimează că 17.000.000 oameni, (30 %) din populaţia Marii Britanii ar putea suferi de boli generate de deteriorarea mediului, fără ca ei să realizeze măcar aceasta.

— O altă faţetă urâtă a realizărilor ştiinţifice o constituie armele sofisticate, care au cauzat moartea a sute de mii de oameni. Ultimele modele de arme sunt dotate cu sisteme de detecţie în infraroşu. Rachetele controlate cu ajutorul computerelor sau prin satelit sunt construite să ucidă cu o precizie şi eficienţă înspăimântătoare.

— Mulţi savanţi sunt implicaţi în cercetările militare. În ce fel? Afacerile cu arme implică de fapt bani şi putere. Următoarele lucruri în legătură cu scopurile, interesele, şi metodele acestori mari afaceri ne vor ajuta să înţelegem de ce nu stă în puterea omului să le oprească.

Mulţi oameni trăiesc din afacerile cu arme. Încă de la începutul acestui secol afacerile cu arme au constituit cele mai mari afaceri la nivel internaţional. Peste 50 de milioane de oameni din toată lumea sunt implicaţi direct sau indirect. Pe lângă aceştia 500.000 de savanţi de pe tot pământul sunt angajaţi în cercetările militare. Aceştia reprezintă o pătrime, sau un sfert din toţi oamenii de ştiinţă din lume. Sunt implicate imense interese politice şi economice. Naţiunile lumii au cheltuit 15,2 trilioane de dolari din 1960 până în 1989 în cursa pentru înarmare. Şi cheltuielile continuă. De exemplu în 1987 s-au cheltuit 1.8 milioane de dolari pe minut. Tot în acel an au avut loc 22 de războaie mari soldate cu cel puţin 2,2 milioane de victime, mai mult decât în orice alt an din istorie.

— Pe lângă toate acestea, unii savanţi au falsificat date cu scopul de câştiga prestigiu şi profituri şi să-şi promoveze teoriile. Sunt pre mulţi oameni de ştiinţă care raportează studii pe care nu le-au făcut şi experimente care nu au avut loc niciodată, şi care declară drept fapt teorii pe care nu le-au demonstrat. Ei plagiază lucrările savanţilor din trecut. Mulţi cer drepturi de autor pentru articole la care nu au lucrat niciodată sau pe care nici măcar nu le-au văzut.

Fraudele flagrante pot fi rare dar următoarele titluri de pe prima pagină a ziarelor sunt reale:

1. Titlul de pe prima pagină a ziarului The Sunday Times din septembrie 1986 sună aşa: “Pastila. Testele sigure ale unui profesor au fost falsificate.” Apoi urmează următorul comentariu: “Această întâmplare a ridicat întrebări asupra tuturor testelor aşa zis sigure, făcute asupra pastilelor consumate de cele 2 milioane de femei din Marea Britanie şi de alte 10 milioane de femei din întreaga lume”.

2. Un alt titlu de senzaţie declară:” Două noi studii întreabă de ce oamenii de ştiinţă înşeală“. Comentariul următor spune: “A fost suficientă o simplă întrebare: Cum se comportă oamenii de ştiinţă când nu sunt priviţi de public? Dar a produs un răspuns incendiar. Nu prea bine, a raportat un ziar în Jurnalul Britanic al Naturii”. Citatul este din ziarul Newsweek din data de 2 februarie 1987.

Toate acestea duc la o singură concluzie: lista realizărilor ştiinţifice nu oferă nici o soluţie reală la problemele străvechi, precum moartea, bolile, violenţa, imoralitatea şi războaiele. Există vreun motiv să credem că o schimbare radicală este iminentă? Este ştiinţa pe cale să elimine bolile si, poate, chiar moartea?

Medicii şi cercetătorii bine intenţionaţi au desfăşurat, indiscutabil, o muncă remarcabilă. Care persoană bine infomată ar putea să nu fie recunoscătoare pentru tratamentul plin de succes al holerei, tratament care a fost, în fine, pus la punct spre sfârşitul secolului al XIX-lea sau pentru descoperirea vaccinului împotriva variolei? Acest vaccin a fost obţinut în 1796 de Edward Jenner din variola taurinelor - o ulceraţie nu atât de necruţătoare. De altfel, şi succesele cercetărilor medicale asupra unor boli ca difteria şi poliomelita trebuie menţionate cu satisfacţie şi recunoştinţă. Si totuşi, oamenii mor încă de boli de inimă şi de cancer. Obiectivul de a elimina toate bolile s-a dovedit a fi efectiv iluzoriu.

Deci în pofida eforturilor susţinute ale omului, nu se întrevede nicidecum o vindecare completă şi definitivă a bolilor umane. Este adevărat că speranţa medie de viaţă a crescut, de la 1900 încoace, cu circa 25 de ani, însă această schimbare se datorează îndeosebi tehnicilor medicale care au redus riscul mortalităţii la sugari şi copii. Însă durata vieţii omului rămîne, în esenţă, apropiată de aceea consemnată în Biblie.(Psalm 90:10)

Adăugaţi la aceasta faptul că o mare parte din suferinţa omului este cauzată chiar de el. OMS sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii a remarcat: “În loc să prevenim însăşi cauzele bolii, ne facem singuri răni, crezând că ştiinţa, doctorii şi spitalele vor găsi vindecarea. Desigur, nu ne putem descurca fără acele sedii de îngrijire medicală care salvează efectiv viaţa, dar s-o spunem deschis: ele nu ne ameliorează sănătatea, ci nu ne lasă să murim. … Înclinaţia auto-distrugătoare a fumătorului şi a băutorului, efectele şomajului asupra minţii şi corpului - acestea sunt câteva dintre «bolile noi». De ce permitem « epidemia de accidente rutiere» care seceră vieţi şi ne secătuieşte resursele financiare?”

Boala, suferinţa şi moartea ne domină încă foarte mult. Totuşi avem motive să aşteptăm cu încredere timpul când nu va mai fi nici boală nici moarte.

Însă motivele noastre nu se bazează pe realizările ştiinţei ci pe un fundament mult mai solid, si anume: Biblia.

Adevărata ştiinţă atestă credibilitatea Bibliei şi constituie un fundament solid în care să ne punem speranţele. Exemplele următoare arată că Biblia este exactă din punct de vedere ştiinţific şi reflectă informaţii ştiinţifice care nu erau disponibile cercetărilor omeneşti în perioada în care ea a fost scrisă.

În epoca în care a fost scrisă Biblia oamenii au emis numeroase presupuneri asupra modului în care este susţinut pământul în spaţiu. Spre exemplu, unii susţineau că pământul se sprijină pe patru elefanţi care, la rândul lor, stau pe o enormă broască ţestoasă marină. Dar Biblia, departe de a se face ecoul ideilor fanteziste şi neştiinţifice ale acelor vremuri, spune cu simplitate în cartea lui Iov 26:7 următoarele: “El întinde miazănoaptea asupra golului şi spânzură Pământul pe nimic”. Sunt deci mai bine de 3000 de ani de când Biblia spune în mod foarte exact că pământul nu se sprijină pe nimic material, fapt care este în deplină armonie cu cele mai recente cunoștințe privitoare la legile gravitaţiei şi ale mişcării.

Cu privire la forma pământului Enciclopedia Americană declară: “Potrivit celei mai vechi imagini pe care şi-au făcut-o oamenii, pământul era un disc rigid şi plat, situat în centrul universului. (…) Ideea unui pământ în formă sferică nu a fost larg acceptată decât începând din Renaştere.” Unii dintre primii navigatori se temeau să se aventureze până în apropiere de marginile discului terestru! Dar graţie apariţiei busolei şi ale altor progrese, a fost în curând posibil să se întreprindă călătorii mai lungi pe ocean. Aceste “călătorii de explorare…”, explică o altă enciclopedie, ”… au adus dovada că pământul este sferic şi nu plat, cum credeau cei mai mulţi oameni”. Totuşi, cu mult timp înainte ca oamenii să fi întreprins asemenea călătorii, acum circa 2700 de ani, Biblia a spus în cartea profetului Isaia 40:22 - “El şade deasupra cercului pământului şi locuitorii lui sunt ca nişte lăcuste înaintea Lui; El întinde cerurile ca o maramă subţire şi le lăţeşte ca un cort, ca să locuiască în el.” Aici cuvântul ebraic chugh, tradus prin “cerc”, poate avea sensul de “sferă” după cum arată unele lucrări de referinţă, de pildă Analiza Lexiconului Evreiesc şi Caldeean a lui Davidson. De aceea alte traduceri ale Bibliei spun “globul pământului” sau “pământul rotund”. Biblia nu a fost deci influenţată de de ideea greşită care predomina în epoca scrierii ei, potrivit căreia pământul este plat. Biblia este exactă.

Oamenii au observat de mult timp că fluviile se varsă în mări şi în oceane, fără ca adâncimea acesora din urmă să crească. Înainte de a se fi descoperit sfericitatea pământului unii credeau că o cantitate egală cu cea adusă de râuri şi fluvii se vărsa peste extremităţile pământului. Mai târziu s-a înţeles însă că soarele “pompează” miliarde de litri de apă pe secundă sub formă de vapori. Norii formaţi din aceşti vapori de apă sunt antrenaţi de vânturi deasupra continentelor unde cad din nou, sub formă de ploaie sau de ninsoare. Apa rezultată astfel alimentează râurile şi fluviile care se varsă din nou în mare. Acest circuit extraordinar, despre care oamenii din antichitate nu ştiau nimic, este descris în următorii termeni în cartea biblică Eclesiastul 1:7 - “Toate râurile se varsă în mare, şi marea tot nu se umple: ele aleargă necurmat spre locul de unde pornesc, ca iarăşi să pornească de acolo”.

Să vedem acum ce fel de informaţii ne furnizează Biblia într-un alt domeniu, acela al igienei şi sănătăţii. Dacă, de exemplu, un israelit prezenta vreo leziune a pielii, probabil de origine leproasă, el era pus în carantină. (Levitic 13:46 - “Câtă vreme va avea rana, va fi necurat: este necurat. Să locuiască singur; locuinţa lui să fie afară din tabără”.) Chiar şi hainele contaminate trebuiau arse. (Levitic 13:52 - “Să ardă haina, urzeala sau bătătura de lână sau de in sau lucrul de piele pe care se găseşte rana, căci este o lepră învechită: să fie ars în foc”.) Acestea sunt mijloace eficace pentru prevenirea unei epidemii. În cursul secolelor ignoranţa în domeniul sănătăţii a fost foarte profundă. Un medic a făcut următoarea observaţie: ”Mulţi oameni cred încă în numeroase superstiţii: de exemplu, o castană purtată în buzunar ne fereşte de reumatism; dacă atingem cu mâna o broască râioasă facem negi; dacă purtăm un fular roşu în jurul gâtului ne vindecăm de roşu în gât”, etc. Însă acest medic a adăugat: “În Biblie nu se găsesc afirmaţii de felul acesta. Acest fapt în sine este remarcabil.”

Cu privire la originea universului, Biblia spune: “La început, Dumnezeu a creat cerurile şi pământul”. Însă mulţi oameni de ştiinţă au considerat că aceasta este o afirmaţie neştiinţifică şi au susţinut că universul nu a avut început. Dar atrăgând atenţia asupra unor informaţii mai recente, astronomul Robert Jastrow explică: “Faptul esenţial care decurge din aceste stranii dezvoltări este acela că, într-un sens, universul are un început, că el a început la un anumit moment în timp”. Jastrow se referă aici la o teză general acceptată, şi anume, la teoria Big Bangului (explozia iniţială). El adaugă: ”Vedem acum că dovezile furnizate de astronomie ne conduc la un punct de vedere biblic asupra originii lumii. Detaliile diferă, dar elementele esenţiale astronomice şi relatarea biblică din Geneza sunt identice.”

Ce reacţii au provocat asemenea descoperiri? “Astronomii au fost cuprinşi de o ciudată tulburare”, scrie Jastrow. “Reacţia lor constituie o interesantă demonstraţie de comportament a minţii ştiinţifice – care ar trebui să fie o minte obiectivă – în faţa faptelor stabilite când ele se află în conflict cu articolele de credinţă ale profesiunii noastre. Se dovedeşte că oamenii de ştiinţă reacţionează ca oricare alţi oameni, ca noi toţi, atunci când părerile noastre se află în opoziţie cu faptele. Noi ne irităm, pretindem că nu există nici un conflict, sau încercăm să îl ascundem îndărătul unor fraze lipsite de sens.” Dar rămâne un lucru valabil că în timp ce faptele stabilite contrazic ceea ce oamenii de ştiinţă au crezut multă vreme cu privire la originea universului, ele confirmă însă ceea ce este scris în Biblie de milenii.

Iată că am ajuns la un punct culminant. Practic, abia acum ştiinţa a ajuns Biblia din urmă. Ba nu, greşesc, ştiinţa mai are încă mult să ajungă Biblia din urmă. Să nu uităm că de fapt Iehova este marele autor al ştiinţei. Biblia este o carte pentru fiecare. Ea este cuvântul direct al lui Dumnezeu; pe când ştiinţa nu este pentru oricine, este doar pentru cei iniţiaţi. Pe lângă aceasta, este studiul indirect al gândirii şi produsului divin. Să ne gândim! 6000 de ani i-au trebuit omului să implementeze descoperirile ştiinţifice în comunicaţii, transporturi, si să se reflecte-n standardul de viaţă. Pe când Biblia a îndrumat omul încă de la începuturi. Aşa stând lucrurile, rezultă o superioritate ştiinţifică şi practică netă a Bibliei.

Să luăm un alt exemplu, poate unul dintre cele mai elocvente.

Ştiinţa modernă a descoperit că trăirile psihice şi emoţiile au o mare influenţă asupra sănătăţii. O enciclopedie declară: “Din 1940 încoace a devenit din ce în ce mai evident că funcţiunile fiziologice ale organelor şi sistemelor organice sunt foarte strâns asociate cu viaţa psihică a individului şi că aceasta poate chiar să provoace schimbări la nivelul ţesuturilor organice.” Însă această strânsă relaţie între viaţa psihică şi sănătate a fost arătată în Biblie cu mult timp înainte de 1940. De exemplu, Biblia declară în Proverbe 14:30 - “O inimă liniştită este viaţa trupului, dar pizma este putrezirea oaselor” şi Proverbe 17:22 - “O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele”.

Iată de ce Biblia îi îndeamnă pe oameni să evite gândurile şi emoţiile nefaste. Ea ne sfătuieşte: “Orice amărăciune răutăcioasă, orice furie, orice mânie, orice strigare, orice cuvânt ofensator, să fie îndepărtate de la voi, împreună cu orice răutate. Dar fiţi buni unii cu alţii, plini de o tandră compasiune.” Cât despre Isus, el a declarat: ”Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.” Ba mai mult în Predica de pe munte el a spus: ”Continuaţi să-i iubiţi pe vrăjmaşii voştri”.

Unii poate că îşi vor bate joc de aceste cuvinte, considerându-le un semn de slăbiciune, dar ei plătesc un preţ piperat pentru această atitudine. Oamenii de ştiinţă au aflat că lipsa de iubire este una dintre principalele cauze ale bolilor mintale şi somatice.

Revista medicală Lancet făcea următoarea remarcă: ”Descoperirea ştiinţifică cea mai importantă în domeniul bolilor mintale este în legătură cu puterea iubirii de a ocroti şi de a restabili sănătatea mintală”. Un specialist renumit în probleme de stres, Dr. Hans Selye, a declarat: “Nu persoana care a devenit obiect de ură şi nici patronul care îşi exploatează angajaţii nu sunt aceia care vor face un ulcer, hipertensiune sau o boală cardiacă, ci mai curând cel care urăşte şi cei exploataţi. Iubeşte-ţi aproapele este unul dintre sfaturile medicale cele mai înţelepte care au fost date vreodată”.

Înţelepciunea Bibliei este într-adevăr superioară tuturor descoperirilor moderne. În acest sens dr. James T. Fisher scria: ”Dacă aţi lua toate articolele care se bucură de cea mai mare autoritate, pe care le-au scris psihologii şi psihiatrii cei mai renumiţi în probleme de igienă mintală şi dacă aţi elimina din ele orice literaturizare şi orice detaliu inutil şi dacă aţi face ca aceste elemente simple de cunoştinţă ştiinţifică să fie exprimate de cei mai mari poeţi contemporani, nu aţi obţine decât un rezumat imperfect şi incomplet al Predicii de pe munte.”

Într-adevăr, merită cu siguranţă să ne punem încrederea în Biblie, sursa adevăratei speranţe. Pentru a avea o perspectivă luminoasă despre viitor avem nevoie de o speranţă durabilă. Singurul care ne-o poate oferi este Creatorul nostru, Iehova Dumnezeu. El acordă adevărata speranţă prin intermediul Bibliei. Însă ce nădejde rămâne pentru cei morţi? Biblia arată că ei vor învia. Aceasta este o speranţă sigură, deoarece însuşi Isus Cristos a fost înviat dintre morţi. Miracolul învierii lui Isus a fost confirmat de apariția sa ulterioară în faţa a peste 500 de persoane. Apostolul Pavel a pus accentul pe siguranţa Cuvântului lui Dumnezeu şi a susţinut energic învierea lui Isus printr-o argumentaţie logică. Să observăm cum pledează Pavel în favoarea învierii şi să citim la 1 Cor. 15:12-15,20. Dat fiind că Isus este pârga (primul rod) al celor adormiţi în moarte, şi alţii vor învia.

“Cuvântul pe care l-am auzit în timpul acestei generaţii este sigur”. În scrisoarea către Evrei 6:17,18 se spune: “De aceea şi Dumnezeu, fiindcă voia să dovedească cu mai multă tărie moştenitorilor făgăduinţei nestrămutarea hotărârii Lui, a venit cu un jurământ, pentru ca, prin două lucruri care nu se pot schimba şi în care este cu neputinţă ca Dumnezeu să mintă, să găsim o puternică îmbărbătare noi, a căror scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă înainte”.

Ştiinţa poate, prin calcul, să facă numai unele supoziţii vagi despre viitor, însă Biblia prezice viitorul cu exactitate.

Dar ce promisiune ne face Biblia?

— În primul rând, guvernarea lui Dumnezeu va înlocui guvernarea oamenilor. Daniel 2:44 declară: “Dar, în vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie care nu va fi nimicită niciodată şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii şi ea însăşi va dăinui veşnic”.

— În al doilea rând, oamenii fideli vor supravieţui unei distrugerii mondiale. Să citim Ţefania 2:3 - “Căutaţi pe Domnul, toţi cei smeriţi din ţară care împliniţi poruncile Lui! Căutaţi dreptatea, căutaţi smerenia! Poate că veţi fi cruţaţi în ziua mâniei Domnului”.

— Iar în al treilea rând guvernarea divină va institui o lume nouă.

Aşadar să ne bazăm speranţa pe Biblie, nu pe ştiinţă!

— Apocalipsa 21:1-5 - “Apoi am văzut un cer nou şi un pământ nou; pentru că cerul dintâi şi pământul dintâi pieriseră, şi marea nu mai era. Şi eu am văzut coborându-se din cer, de la Dumnezeu, cetatea sfântă, Noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei. Şi am auzit un glas tare, care ieşea din scaunul de domnie şi zicea: „Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei şi ei vor fi poporul Lui şi Dumnezeu Însuşi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor. El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.” Cel ce şedea pe scaunul de domnie a zis: „Iată, Eu fac toate lucrurile noi.” Şi a adăugat: „Scrie, fiindcă aceste cuvinte sunt vrednice de crezut şi adevărate.”

Să ne punem încrederea în Biblie, nu în ştiinţă!

  • by Florin Chitiul