Table of Contents

Ghiniţă Tănasă Emil Ioan

(21 martie 1937 - 3 Iunie 2019)

Ne Vedem în Paradis

         Fiul lui Gheorghe și Ana, Ghiniţă Emil s-a născut în data de 21 martie 1937 în orașul Beiuș, județul Bihor.

         În anul 1956 a fost condamnat pentru activități anticomuniste, a fost astfel condamnat la 4 ani de detenție. În închisoare se întâlnește cu fratele Sel Iuliu condamnat pentru activitatea în organizația Martorii lui Iehova, care îi depune o mărturie temeinică. După eliberare, fiind fascinat de învățăturile biblice, Emil Ghiniţă ia legătura cu grupul religios al Martorilor lui Iehova din Oradea (clandestin la acea vreme) și s-a botezat 23 august 1963.

         S-a căsătorit cu Veronica, iar în urma acestei uniuni i se nasc 2 copii, Dan și Veronica.

Detenție pentru credință

         În anul 1971 este condamnat din nou de către regimul comunist la 8 ani de detenție, de aceasta data datorită activității sale în cadrul Organizației Religioase a Martorilor lui Iehova. A executat peste 4 ani, totalizând 7 ani și 10 luni de privare de libertate.

         Inițial a fost închis la Aiud, apoi transferat în celula condamnaților la moarte în Jilava. A dormit de multe ori pe jos pe o scândură și învelit cu o pătură subțire jilavă. Printre alte tehnici de represiune și anchetare a fost utilizarea becurilor luminoase permanente sau semi-permanente. Aceste persecuții i-au șubrezit treptat sănătatea dezvoltând poliartrită reumatoidă și slăbirea vederii până la orbire. Concomitent au fost închiși mai multi frați printre care îi menționăm pe:

         Fiind în detenție, a mai fost odată încercat, soția sa Veronica intentând divorț astfel pierzându-și copiii precum și locuința.

         După ce a ieșit din închisoare a continuat să predice vestea bună și să se ocupe de asigurarea hranei spirituale a fraților săi de credință.

         In anul 1977 se căsătorește în Bistrița cu sora Florica, devenind tutore legal al minorilor Florin și Ștefan Chitiul.

Lucrarea de traducere

         Stăpânind 4 limbi străine, din anul 1977, face parte din nucleul din Bistrița de traducere a materialelor publicate de societatea “Watchtower” enumerând:

         Putem enumera câțiva dintre frații si surorile care au colaborat în aceasta lucrare printre care:

Fundaţia non-profit "Sonia"

         Fratele Emil Ghiniță s-a angajat într-o amplă campanie de strângere și distribuire de ajutoare, colaborând cu frații Franz Güntner și Lothar Fenster, astfel a înființat Fundația Non-Profit “Sonia” care a funcționat în perioada anilor 1996-2013. Prin aceasta s-au introdus în folosul fraților din România și din Republica Moldova mii de tone de produse vestimentare și încălțăminte, materiale de construcție pentru săli ale Regatului, alimente, produse de întreținere etc.

Construcția de săli ale Regatului

         Ghiniță Emil a coordonat lucrările de construcție a două Săli ale Regatului în regim privat: