Too Busy for my Heart - Salina Turda

“Too Busy for my Heart” - la 100 de m sub pamant

Vocal

Instrumental

Instrumental & Backing Vocals

                                                                                        |
TEXT:
Lyrics: Too busy For my heart
Too Busy for my Heart - PDF

“Too Busy for my Heart” este o melodie care prezintă un nivel de dificultate interpretativă live ridicată, care a necesitat concertarea eforturilor mult mai multor persoane decât a celor de pe scenă. Povestea piesei nu este mai deosebită decât a poveștilor tuturor pieselor care au fost compuse în 5 minute dar care au necesitat sute de ore de muncă și de rafinare, astfel că drumul a fost sinuos de la schița melodiei și a textului până la prezentarea sa pe scenă.

Efortul Televiziunii Române de a organiza un spectacol subteran în premieră mondială s-a dovedit remarcabil. Din punct de vedere tehnic a fost necesară alimentarea cu zeci de mii de Wati a echipamentului electric și electronic, cu un generator propriu situat la suprafață. Nu este deloc exagerată aprecierea la peste 13 Km de cabluri pe care echipa tehnică TVR le-a derulat începând cu o săptămâna dinaintea evenimentului. Transmiterea Live a evenimentului a ridicat de asemenea multe probleme tehnice cauzate de distanța față de suprafață și de transportul echipamentului în subteran.



Muzica & Producator:
Florin Chitiul

Text:
Bernice Chitiul
Florin Chitiul
Adina Donat
Mihaela Buta

Voci:
Bernice Chitiul
Laura Cernea
Lina Sanden
Lorena Cozneac
Paula Rad

Imagine & Videomontaj:
Societatea Română de Televiziune

Grafica animată:
Florin Chitiul

Grafica:
Mihaela Buta

Vestimentație:
Lina Sanden


Florin Chitiul - Autor

Vocile sunt cele care fac o melodie să fie plină, dându-i direcție și consistență. Multe dintre piesele muzicale vechi și noi au vocile dublate cu propria voce a artistului sau prin mijloace electronice prin aplicarea mai multor delay-uri, și efectelor de tip flange. Altele au vocile dublate la terță sau octavă de alți cântăreți care echilibrează piesa și completează vocea interpretului. Armonizarea mai multor persoane într-o piesă necesită însă din partea artiștilor o atenție sporită direct proporțională cu numărul soliștilor aflați pe scenă.

Sunt mulți artiști care sunt brilianți pe scenă, solo. Introduși însă în ambianța mai multor interpreți, lucrurile se schimbă, nu întotdeauna în bine, uneori chiar dramatic. “Too busy for my heart” este o melodie care necesită o atenție sporită, având un grad înalt de dificultate. Chiar dacă soliștii au nivele diferite de experiență, lucrurile nu sunt fundamental diferite pentru aceștia.

După ce am audiat multi interpreți, concluzionez că atitudinea este mult mai importantă decât talentul interpretativ al acestora pentru asigurarea succesului spectacolului ca întreg. Punctualitatea, seriozitatea și parolismul sunt primii factori care facilitează liantul artistului cu grupul. Apoi încadrarea lui în ansamblu îi va solicita toate abilitățile artistice uneori duse la ceea ce se poate numi limita individuală. Interpretativ însă, inteligența artistică este factorul definitoriu în performanța live, unde fiecare component trebuie sa găsească soluții estetice muzicale care să vină în întâmpinarea necesitaților artistice ale grupului și prin extensie ale melodiei.

Florin Chitiul

Bernice Chitiul

Salina a reprezentat pentru mine poate una dintre cele mai reușite locații pentru a interpretarea piesei “Too busy for my heart”.

A cânta la aproape 100 m sub suprafața pământului într-o mină în care vibrațiile frecvențelor joase “Eurovisioniste” nu s-au întâlnit anterior cu pereții de sare din inima pământului, mi-a asigurat o doză remarcabilă de adrenalină, ajutându-mă să apreciez, sa trăiesc și să fac special fiecare moment de pe scenă. Organizarea show-ului în Salina Turda, a fost așadar o reușită din toate punctele de vedere.

Cât despre condiția mea vocală pe parcursul repetițiilor și până la final, regretabil, a evoluat descendent. Sarea combinată cu frigul și praful mi-au afectat vocea. Am dezvoltat o răgușeală care mi-a redus registrul vocal înalt. Lucrurile nu sau schimbat substanțial deși am încercat să remediez situația cu ceaiuri și medicamente.

În pofida obstacolelor menționate, am dat dovadă de optimism, bucurându-ne de fiecare moment în Salină împreună cu prietenii și colaboratorii mei care m-au susținut.

Aceasta experiență mi-a confirmat faptul că un proiect poate fi dus până la capăt, indiferent de condiții, dacă există dorința puternică de a colabora, indiferent de distanță sau naționalitate. Încrederea, comunicarea, disciplina, dorința de a învăța împreună, cu puțin umor, stau la baza unei colaborări de neuitat. Mi-a plăcut momentul în care ne-am întâlnit. In loc să discutam despre lucruri personale, am convenit că avem un scop și deci am trecut direct la studiu și la armonizare muzicală și sufletească. Dialogurile ne apropie, proiectele însă ne apropie și mai mult.

Bernice Chitiul

Laura Cernea

Melodia nu este una ușoară, am studiat-o mult. Inițial am abordat-o pe secțiuni, apoi am “împletit” (sper eu) destul de bine toate fragmentele. Din păcate am avut puțin timp la dispoziție pentru a forma un grup omogen, dar cu ajutorul unui training intensiv prestația noastră s-a dovedit a fi bună, atât la repetiții, cât și în momentul concursului. Nu este ușor să cânți pe mai multe voci, însă melodia “Too busy for my heart” ne-a încălzit inimile un pic înghețate de la atmosfera salinei.

În ceea ce mă privește, concursul a reprezentat o experiență deosebită, inedită; am cunoscut oameni frumoși, deschiși, care debordau de energie, muncitori și hotărâți să își atingă scopul în viață. M-am simțit atât de bine încât programul (destul de încărcat) nu a reprezentat un obstacol pentru mine. Am avut parte de multe momente amuzante. Cel mai haios moment a fost în camera verde, atunci când împreună cu Bernice am pregătit în câteva secunde o “surpriză” pentru solistul trupei “Lion's Roar”. In ciuda faptului că eram coafate, am făcut un headbang de toată frumusețea spre deliciul audientei și a artistului :-)

Salina a însemnat, pentru mine, un peisaj feeric, un loc superb de care m-am despărțit cu greu.

Nu mă aflu la nivelul la care pot comenta jurizarea, poate tocmai din acest motiv nu am înțeles partea în care domnul Marian Ionescu a susținut că piesa a fost compusă “extrem de repede”. Dar pot spune cu mâna pe inimă că am trăit o experiența unică, o experiență care mi-a umplut sufletul de fericire și care m-a determinat să muncesc din ce în ce mai mult pentru visul meu. Totul se poate rezuma la trăiri, sentimente, emoții, muncă și bineînțeles noi prieteni. Cu siguranță este o experiență pe care aș repeta-o la infinit!

Laura Cernea

Lina Sanden

Lina Sandén is a Swedish singer and songwriter. Her first public release was the song “Trying” in 2013 on the British label Infrasonic Recordings, a song produced by Hungarian DJ’s Vidoven and Meridian. She participated in Eurovision Romania with her song “After you” in 2017 and in 2018 she reached the semi-final in Focsani with the song “A love worth falling for”. She regularly performs in Budapest and Bucharest.

Links:
http://www.linasanden.se
Youtube
Facebook
https://www.instagram.com/linasanden_/Instagram

Paula Rad

Incepand cu melodia declar că are un anumit grad de dificultate neanticipat și a început să îmi placă foarte mult încât m-am ambiționat să o studiez pe măsuri. Interpretarea mi-a făcut plăcere deaorece am descoperit câteva masuri înalte în care mă simțeam confortabil, mai scurte decât mi-aș fi dorit dar de calitate. Regretabil nu am avut foarte mult timp la dispoziție pentru a exersa și a mă armoniza cu grupul perfect, fiind nevoită să părăsesc localitatea. Drept compensație aveam discuții telefonice cu Bernice pentru a ne pune de acord asupra diverselor chestiuni tehnice.

Armonizarea într-un grup necesită rigoare și disciplină și consider că am reușit să conlucrăm și să colorăm piesa frumos. Repetițiile au fost momente plăcute contrar timpului care ne presa iar piesa a început să curgă și să se omogenizeze.

Concursul a fost frumos, o experiență unică, chiar daca atmosfera din salină a fost una rece.

Sunt mulțumită și fericită că am făcut parte din acest grup, am cunoscut persoane minunate, am colaborat și ne-am simțit foarte bine. Am creat o prietenie frumoasă prin care imi doresc să ne revedem din nou cât de curând.

Salina este un loc frumos, un loc extraordinar în care nu multă lume are curajul să cânte, cu atât mai mult pe o scenă atât de mare, în fața unui public numeros și stilat.

Nu comentez jurizarea, dar “Too busy for my heart” este o piesă grea comparativ cu celelalte. Indiferent cum ar sta lucrurile, a fost un moment frumos pe care l-aș repeta cu fetele oriunde, cu mare plăcere, fiind persoane cu care m-am înțeles foarte bine, cu care am muncit, glumit, amuzat, într-un cuvânt, ne-am simțit extraordinar.


Paula Rad





  • by Florin Chitiul